tapitokatharistirio plintirio matrix

Ταπητοκαθαριστήριο - Πλυντήριο "MATRIX"

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΧΡ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

Καθαρισμοί - Επισκευές - Φύλαξη - Ενοικιάσεις

Το χαλί είναι η ψυχή του διαμερίσματος - Edgar Alan Poe

 • Η ιστορία των χειροποίητων χαλιών +

  Κάθε χειροποίητο χαλί είναι μοναδικό αφού αντικατοπτρίζει τη δεξιοτεχνία, την έμπνευση την καταγωγή, την ιστορία του κατασκευαστή και, εν συνεχεία, του ιδιοκτήτη. Η χειροποίητη ταπητουργία αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως στις χώρες της Ανατολής με κάθε περιοχή να παρουσιάζει ξεχωριστή τεχνοτροπία, ύφανση και σχέδια. Μια από τις πρώτες ιστορικές αναφορές σε χαλιά γίνεται στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» ενώ κινεζικά κείμενα από την περίοδο των Σασσανίδων (224-651μ.Χ.) τεκμηριώνουν την ύπαρξη περσικών χαλιών. Θεωρείται ότι ο ευρωπαϊκός κόσμος μυήθηκε στη γοητεία του ανατολίτικου χαλιού κατά τις εκστρατείες των Σταυροφόρων (13ος αιώνας) και, στη συνέχεια, με την ανάπτυξη του εμπορίου στη Μεσόγειο, επεκτάθηκε η προμήθεια της Δυτικής αγοράς με αυτό το περιζήτητο πλην ακριβό αγαθό.

  Η ιστορία του χαλιού συνδέεται άμεσα και με την ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ταπητουργία και εμπορία χαλιών αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως από τους χριστιανούς της Ανατολίας, χάρη στη ζήτηση από τους ομόθρησκούς τους στη Δύση. Ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 90% αυτής ανήκε στους Έλληνες, από τη Σμύρνη μέχρι την Καππαδοκία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται η οικιακή ταπητουργία με αργαλειούς σε δράση μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το χαλί για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας ήταν πάντοτε ο οικογενειακός τους πλούτος, ο οποίος, ύστερα από το διωγμό τους στην Ελλάδα, αποτελεί τη σύνδεσή τους με τις ρίζες μεταφέροντας την ιστορία τους στις επόμενες γενιές.

   The Ardabil Carpet
   The Ardabil Carpet, 1539-1540, Iran. Τhe world's oldest dated carpet and one of the largest. © Victoria and Albert Museum, London
 • Τεχνοτροπίες – Είδη Χειροποίητων Χαλιών +

  Η έννοια μορφολογία ενός χαλιού περιλαμβάνει τις τεχνικές ύφανσης, το σχέδιο, το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος καθώς και τις τεχνικές ύφανσης που έχουν χρησιμοποιηθεί*. Η τεχνική ύφανσης διαχωρίζεται ως προς τη χρήση κόμβων ή όχι (κιλίμι). Στην ύφανση με κόμβους συναντάται κυρίως ο τουρκικός κόμπος (συμμετρικός) και ο περσικός κόμπος (ασύμμετρος) κόμπος, ενώ σπανιότερα απαντάται ο γύφτικος κόμπος (τετραπλός).

  tourkikos kompos  persikos kompos  gyftikos kompos 
  Τουρκικός συμμετρικός κόμπος    Περσικός ασύμετρος κόμπος Γύφτικος 4πλός κόμπος

  Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην ταπητουργία είναι το μαλλί και το βαμβάκι, με το δεύτερο να χρησιμοποιείται συχνά σαν βάση (στο στημόνι, στο υφάδι και στο πέλος) χάρη στις υψηλές μηχανικές του ιδιότητες. Το μετάξι συναντάται και αυτό σε παλαιά χαλιά, σε μικρότερη ποικιλία και αριθμό εξαιτίας του υψηλού κόστους της πρώτης ύλης, και γι’αυτό συχνά τοποθετείται για διακόσμηση στον τοίχο (ταπισερί). Τα ολόμαλλα και ολομέταξα χαλιά με χρήση μιας μοναδικής πρώτης ύλης θεωρούνται σπάνια και ιδιαίτερης αξίας.

  Ο κύριος τρόπος κατηγοριοποίησης των χειροποίητων χαλιών είναι ως προς την προέλευσή τους (π.χ. Περσία, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν κλπ). Η αναγνώριση της προέλευσης συχνά υποδεικνύεται από στοιχεία όπως το σχέδιο, ο τρόπος ύφανσης, το μέγεθος και το σχήμα. Αυτά καθορίζονται συχνά από τα εργαλεία πλέξης (π.χ. είδος αργαλειού), της ιστορίας των μοτίβων ανά περιοχή, το σκοπό που αυτά εξυπηρετούν καθώς και των μεθόδων βαφής (φυσικής ή τεχνητής). Είναι ενδιαφέρον ότι οι τεχνητές βαφές άρχισαν να εφαρμόζονται από το 19ο αιώνα, προσδίδοντας έντονα και σταθερά χρώματα, ωστόσο είναι εμφανής η διαφορά στη χροιά του χαλιού σε σχέση με τη φυσική βαφή.

  *Πηγή: Σύγχρονες Τεχνικές & Ειδικές επεξεργασίες καθαρισμού ταπήτων & ταπετσαριών, Σ. Πάγκαλος, εκδόσεις ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

 • Στάδια & μέθοδοι καθαρισμού και επισκευής χειροποίητων χαλιών +
  Τα χειροποίητα χαλιά είναι μια μικρή περιουσία για κάθε έναν από εμάς και αυτό το γνωρίζουμε καλά.

   

  Για περισσότερα από 30 χρόνια εξειδικευόμαστε στο πλύσιμο και στην επεξεργασία διαφόρων ειδών χαλιών. Διαθέτουμε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουμε στεγνό καθαρισμό και πλύσιμο με το χέρι για ευαίσθητα χαλιά. Φυλάσσουμε επιπλέον τα χαλιά σας σε χώρο κατάλληλο και προστατευμένο. Πλήθος οικογενειών και επαγγελματιών μας έχουν εμπιστευτεί χαλιά σημαντικής αξίας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΜΑΣ!

  Για τον καθαρισμό και την επισκευή χειροποίητων χαλιών που έχουν υποστεί φθορές από το χρόνο ή από εξωτερικούς παράγοντες, εφαρμόζονται εξειδικευμένες και εξατομικευμένες μέθοδοι χάρη στην πολύχρονη εμπειρία μας.

     Περιγράψτε μας τη φύση, την ιστορία και την προέλευση του χαλιού, του ρύπου ή της φθοράς

     Προσδιορίζουμε τα χαλιά επιρρεπή στον αποχρωματισμό κατά την πλύση, και κατόπιν ενημέρωσής σας προχωράμε σε ξηρό ειδικό καθαρισμό και τοπική εφαρμογή χημικών διαλυτών.

     Επιτυγχάνουμε επαναφορά χρωμάτων, με πλύση σε αργές στροφές και στέγνωμα σε προστατευμένο χώρο.

     Επισκευάζουμε φθαρμένα χαλιά μέσω της πολύχρονης συνεργασίας μας με εξειδικευμένους ιρανούς τεχνίτες στο χώρο μας:

  • Επισκευή κροσσιών (νέα πλέξη ή συρραφή)
  • Αποκατάσταση φθοράς, οπών (νέα ύφανση, επιτόπια βαφή)

  επισκευή χαλιών

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΑΣ.

  Σας καλούμε να μας επισκεφθείτε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στον Άγιο Δημήτριο, όπου πραγματοποιείται όλη η επεξεργασία των χαλιών που μας εμπιστεύεστε. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε σε όλες τις 5 φάσεις του καθαρισμού χαλιών

  Συνήθεις βλάβες που συναντάμε στα χειροποίητα χαλιά:

  Φθορά κροσσιών χαλιού

  Η βλάβη αυτή είναι από τις πλέον συνηθισμένες και δύναται να οδηγήσει σε αστάθεια της πλέξης στις πρώτες σειρές των κόμβων, μια αστοχία που μπορεί να διαδοθεί και στο εσωτερικό του χαλιού. Η επισκευή γίνεται από εξειδικευμένο τεχνίτη.

  Φθορά χαλιού

  Η φθορά επέρχεται ως μια φυσιολογική συνέπεια της χρήσης του χαλιού. Οι άκρες του χαλιού είναι εκείνες που, κατά μια ομαλή χρήση, φθείρονται πρώτες. Σημαντική πηγή φθοράς είναι η τοποθέτηση του χαλιού με γυρισμένες τις άκρες ή με ζάρες. Συνήθης φθορά είναι η αλλαγή κλίσης του πέλους, η οποία δημιουργεί παραλλαγή στο χρωματισμό ή στο ύψος αυτού και συχνά εμφανίζεται λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων, δυνάμεις εφαρμογής επί του χαλιού ή υγρασίας. Η επισκευή είναι περισσότερο χρονοβόρα καθώς απαιτείται νέα πλέξη με το χέρι και χωρίς μηχανή.

  Τρύπες στο χαλί

  Τρύπες, κοψίματα, χτυπήματα, περιορισμένες οπές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ανοίγματα με το χρόνο και τη χρήση. Τρύπες εμφανίζονται από σκώρους, άλλα έντομα, αλλά και οξέα (π.χ. μπαταρίας). Η επισκευή αυτών αφορά φθηνή και σύντομη εργασία, εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως.

   

Επικοινωνία

Ταπητοκαθαριστήριο - Πλυντήριο "MATRIX"

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΧΡ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

Τριφυλλίας 3Α, Άγιος Δημήτριος
210 99 44 000 (tel)
210 99 60 507 (fax)

facebook page